PSK ukončil sanáciu zosuvu cesty pri obci Lomné

29.05.2012 Stropkov

Lomné 29. mája (TASR) - Poškodený úsek cesty II. triedy nad obcou Lomné, okres Stropkov, ktorý dlhodobo komplikoval prejazd vozidiel, je už opravený. Cestu po definitívnom ukončení sanačných prác dnes Správa a údržba ciest (SÚC) Prešovského samosprávneho kraja (PSK) oficiálne odovzdala do užívania.
Frekvencia premávky na tomto úseku cesty medzi obcami Fiaš a Lomné sa zvyšuje hlavne v lete, nakoľko tadiaľ prechádza hlavný ťah z Prešova do rekreačných oblastí na vodnej nádrži Domaša.
Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková informovala, že zosuv na uvedenom úseku cesty dlhodobo vykazoval závažné nedostatky v zjazdnosti. Keďže po zimnom období v minulom roku došlo k výraznému zhoršeniu stavu násypu, museli pristúpiť k urgentnému riešeniu situácie.
Poslanci Zastupiteľstva PSK na tento účel v apríli 2011 vyčlenili peniaze z rezervného fondu regionálnej samosprávy a v lete sa začali stavebné práce.
"Sanácia násypu sa musela realizovať vzhľadom na to, že pri výstavbe tohto úseku cesty boli použité nevhodné zeminy. Nestabilnú časť násypu nahradili vystužené svahy z geomreží v kombinácii so štrkopieskami maximálne po 60-centimetrových vrstvách," spresnila Fitzeková.
Vodiči boli v čase opravy niekoľko mesiacov nútení úsek obchádzať po upravenej poľnej ceste s dĺžkou takmer 400 metrov, pričom premávka bola neustále regulovaná svetelnou signalizáciou.
Fitzeková doplnila, že SÚC PSK cestu na tomto úseku s istými obmedzeniami sprejazdnila už v novembri minulého roka. K definitívnemu ukončeniu prác došlo až na jar tohto roka, pretože pred zimou nebolo možné položiť kryt vozovky.
Podľa hovorkyne celkové náklady na sanáciu zosuvu Lomné dosiahli 430.584 eur, v čom bolo započítané aj vybudovanie obchádzkovej komunikácie na starej poľnej ceste.
 

Vyberte región